За първи път създадоха кондензация на Бозе-Айнщайн в космически условия


Международен екип от изследователи успя да първи път да създаде кондензацията на Бозе-Айнщайн в условията на космическото пространство.

Кондензацията на Бозе-Айнщайн е агрегатно състояние на веществото, възникващо при екстремно ниски температури, близки до абсолютната нула. В такива условия силно разредени  и свръхохладени газови атоми изпадат в специфично квантово състояние, при което част от квантовите ефекти стават забележими на макроскопично ниво.

Причината за конкретния експеримент е, че материя в такова агрегатно състояние може да се превърне в основата на изключително чувствителни сензори, които от своя страна да бъдат използвани за засичането и по-пълното разбиране на физични феномени, като например гравитационните вълни.

В рамките на експеримента учените са създали малка капсула, съдържаща атоми на рубидий-87, електроника, лазери и източник на захранване. Устройството е изведено на височина от 243 км., след което е задействано. През следващите няколко минути учените са успели да проведат над 100 предварително планирани експеримента, преди капсулата да се върне обратно на Земята.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори