Компонент на РНК е открит в проба от астероид


Учените откриха ключов компонент на РНК в проба от астероид, събрана и върната на Земята от японската мисия Hayabusa-2.

Пробата е от Рюгу (Ryugu) – астероид, за който се смята, че е богат на органични вещества и вода. Космическият апарат Hayabusa-2 прекара повече от година в изследване на Рюгу и събра две проби от повърхността му, преди да се върне на Земята през декември 2020 г.

Изследователите анализираха пробите с помощта на течна хроматография и масспектрометрия и откриха следи от урацил – азотна база, която е част от молекулата на РНК.

Откритието дава тежест на теорията, че урацилът и други органични съединения може да са се образували в космоса и да са били доставени на Земята от астероиди или комети, осигурявайки някои от суровините за възникването на живота.

Изследователите са открили и никотинова киселина (ниацин, витамин В3), участваща в метаболизма и производството на енергия в живите клетки. Данните сочат, че концентрациите на урацил и никотинова киселина на Рюгу са съответно около 6-32 части на милиард (ppb) и 26-55 ppb. Тези нива са значителни, ако се вземе предвид това, че астероида е бил изложен на екстремни температури и радиация в продължение на милиарди години.

Откритието е много важно, защото за първи се засича урацил в наистина извънземна проба, която по никакъв начин на е имала възможност да бъде замърсена на Земята.

Изследователите планират да извършат допълнителни анализи на пробите, за да идентифицират други органични молекули и изотопен състав. Те се надяват, че изследването им ще хвърли повече светлина върху произхода и еволюцията на органичната материя в Слънчевата система и извън нея.


Източник: Oba, Y., Koga, T., Takano, Y. et al. Uracil in the carbonaceous asteroid (162173) Ryugu. Nat Commun 14, 1292 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-36904-3

Снимка: MASCOT/DLR/JAXA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори