Компания планира поставянето на мозъчни импланти в хора още от 2020 г.


Изследователи от компанията Neuralink демонстрираха технология, способна да чете голям обем информация директно от мозъка, посредством хиляди микроскопични електроди, имплантирани в близост до невроните.

Компанията твърди, че с помощта на специализиран робот, ще може да постави в мозъка на човек хиляди електроди, с дебелина под 1/4 от човешки косъм. С тяхна помощ ще може да се събират големи обеми информация от мозъка, при това в реално време. Също така ще могат да се използват за получаването на входяща информация.

Макар да звучи като извадка от научно-фантастичен роман, т.нар. мозъчно-машинен интерфейс е нещо, по което учени от различни лаборатории и компании работят от доста време насам. Но технологията на Neuralink има няколко ключови предимства пред всички съществуващи досега подобни разработки.

На първо място това е начина на поставяне на електродите в мозъка. Досега съществуващите технологии се изразяват в хирургическа намеса, при която малко на брой  и по-големи електроди се вкарват в отвори, направени в черепа. Но при подхода на Neuralink  се използва машина, която прави множество микроскопични отвори с помощта на изключително тънки игли. Иглите се използват и за поставяне на електродите на желани места в мозъка.

На второ място, електродите са много тънки и гъвкави, което позволява поставянето им в непосредствена близост до невроните.

Начинът на поставяне и големината на електродите обуславят третата особеност на технологията, а именно – възможността да бъдат имплантирани буквално хиляди електроди.

По време на демонстрация на технологията, специалистите са показали лабораторен плъх, към чиито мозък са свързани 1500 електрода. Това е позволило получаването на 15 пъти повече информация, отколкото е било възможно до сега, със съществуващите технологии.

Получената от електродите информация се получава и обработва от малък чип, стоящ от външната част на черепа.

Подобна технология може да намери незабавно приложение за драстично подобряване на живота на хора с различни увреждания. Така например, в зависимост от конкретния случай, електродите биха могли да се имплантират в различни дялове на мозъка – за слух, зрение, реч или движение. В по-дългосрочен план, подобна технология има потенциал да промени света, позволявайки на клинично здрави хора да разширят възможностите си, поемайки пълен контрол върху различни сложни системи и дори да общуват помежду си.

Плановете на компанията са още през следващата година да започне подготовката на изпитания върху хора. Междувременно нейните специалисти ще работят върху подобрение начина на поставяне на електродите в мозъка, като заменят сегашния механичен начин с лазерна система, която чрез прецизни импулси ще пробие необходимите отвори за имплантирането на електроди.


Източници и снимки: Neuralink; Neuralink White paper

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори