Смелите планове на Илон Мъск за колонизирането на Марс


Изобретател, инженер, инвеститор, милиардер и мечтател – това са част от думите с които можете да опишете Илон Мъск. Стоящ начело на компании като Tesla Motors (за производство на електромобили), на SolarCity (за производството и монтиране на слънчеви панели), на SpaceX (за разработка на ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи), той е сред най-ярките съвременни примери за човек, умело съчетаващ наука и бизнес. Затова не е чудно, че именно той преди няколко дни представи план за колонизиране на Марс, който може да бъде наречен смел и дързък без капка преувеличение.

На специално насрочена пресконференция Илон Мъск представи плановете си за предстоящата разработка на космически кораб, който да е в състояние да транспортира около 100 души до Червената планета!

Плановете предвиждат създаването на космически кораб, който да бъде изведен в орбита от ракета-носител, след което да бъде зареден с допълнително гориво с помощна на танкер и със собствените си двигатели да достигне до Марс за 80-150 дни, в зависимост от годината и разстоянието между двете планети. Корабът ще е в състояние да пренася и до 450 тона полезен товар, който колонистите да използват по време на пътуването и след пристигането си на Марс.

mars_spaceship

Със своята височина от 122 метра и диаметър от 12 метра, самата ракета носител също ще бъде една от най-големите правени някога и без съмнение – истинско инженерно чудо.

При представянето на идеята си, Мъск многократно наблегна на това, че цялата система – ракета-носител, танкер за зареждане, космически кораб е замислена така, че да може да бъде използвана многократно – нещо, което ще сведе цената за изпращане на човек от милиони, до „средната цена на един дом в САЩ“, по думите му.

Друг важен аспект е, че космическият кораб ще използва гориво, което ще може да бъде добито на Марс. По този начин ще се избегне предварително му зареждане с двойно по-голямо количество гориво за пътуване в двете посоки и в същото време ще се осигури възможността на колонистите да се завърнат на родната си планета.

Първите тестове на част от космическите апарати започват през 2017 г. Мъск не крие, че мисията ще е много трудна и вероятността за провали и несполуки няма да е малка. Относно това, кой ще може да пътува, идеята е това да са дори обикновени хора, които са преминали кратка подготовка. Но бидейки напълно откровен, Мъск посочи, че космонавтите в тази мисия, трябва да са наясно, че тя може да завърши и фатално за тях. Като истински мечтател, той вярва, че ако плановете му сработят, то след около 100 години Марс вече би бил дом на над 1 милион души, което би превърнало хората във вид живеещ на повече една планета!

Дали тези планове ще успеят? Дали комбинацията от иновации, научно-технически прогрес и финансиране ще се окаже достатъчна започването на нова глава в човешката история? Трудно е да се каже, но човечеството нееднократно в историята си е постигало наглед невъзможни неща!


Снимка: Dave Mosher/Business Insider

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори