Колко са извънземните океани в Слънчевата система?


[Обновление]: Съществуването на океан на Енцелад бе потвърдено наскоро и това е отразено в статията.

До неотдавна Земята беше единствената известна планета, със съществуващ воден океан. Тя е истински воден свят – 71% от повърхността ѝ е покрита с вода в течно състояние. Но космическите изследвания през последните десетилетия неимоверно разшириха кръгозора ни и в наши дни Земята далеч не изключение с наличието си на воден океан.

Понастоящем за много светове в собствената си Слънчева система се знае със сигурност или има сериозни основания да се предполага, че имат воден океан. Колко много, ще попитате? Отговорът може и да ви изненада…

Церера

Ceres_RC1_single_frame_by_Dawn,_12_February_2015

С малко над 900 км. в диаметър, Церера е най-малката планета-джудже в Слънчевата система. Данните показват, че около 25% от състава ѝ е от воден лед. Част от него може и да е в течно състояние. Това може би ще бъде потвърдено от космическият апарат Dawn, който в момента изучава планетата.

Европа

Europa-moon

Ледената луна на Юпитер е едно от първите извънземни места, за което се знае, че има течна вода. Под ледените ѝ кори се крие огромен течен океан, който по състав и температура е годен да поддържа живот. Дали това е така, ще бъде предмет на бъдещи изследвания. Към момента и NASA и Европейската космическа агенция имат планове за бъдещи мисии до този интересен свят.

Ганимед

Ganymede_g1_true

Друг спътник за Юпитер, Ганимед е най-големия спътник в Слънчевата система и единствения със собствено магнитно поле. Неотдавнашни данни сочат, че по всяка вероятност дълбоко под повърхността се крие изолиран соленоводен океан, който може би е разделен в няколко отделни слоя. Поради дълбочината и изолираността му, вероятността за живот, поне такъв, какъвто го познаваме, е малка.

Калисто

Callisto

Още една от луните на Юпитер, Калисто е третият по големина естествен спътник в Слънчевата система. Учените смятат, че под твърдата му, дебела около 200 км. ледена кора, се крие воден океан, дълбок поне 10 км. Заради дълбочината му, шансовете му да поддържа живот не са големи.

Енцелад

Enceladus_from_Voyager

Този спътник на Сатурн е забележителен с гейзерите си, които изхвърлят частици високо над повърхността. По-рано учените бяха на мнение, че причина за тях е воден океан с дълбочина около 10 км., който се намира около южния полюс на спътника. Нови данни обаче показаха, че всъщност океана е глобален, притиснат между ледената кора и скалното ядро. Температурата и състава му го правят способен да поддържа живот.

Титан

Titan_Visible

Титан е друг интересен спътник на Сатурн. Той е единствения спътник в Слънчевата системата, който има значителна атмосфера. Данните от спускаемия апарат Хюйгенс, който кацна на Титан в началото на 2005 показаха, че на повърхността му валят дъждове… от метан и органични съединения, от които се образуват множество реки и езера – истински извънземен свят. Данните от изследванията на Титан обаче сочат, че дълбоко под повърхността се крие и воден океан. Разположен на около 50 километра дълбочина, той е твърде надълбоко и твърде солен, за да може да поддържа живот.

Мимас

Mimas_moon

Естествен спътник на Сатурн, Мимас е забележителен с огромния си кратер Хершел, заемащ почти 1/3 от повърхността му. Данни, получени от мисията Касини-Хюйгенс, обаче сочат, че има вероятност на около 30 км. под повъхността да има воден океан. Бъдещи изследвания ще потвърдят или отхвърлят тази вероятност, както и дали съставът и температурата на подобен океан са благоприятни за поддръжката на живот.

Тритон

Triton_(moon)

Най-големият естествен спътник на Нептун, Тритон прави впечатление с ретроградната си орбита – върти се в обратна на посоката на въртене на Нептун. Спътници с подобна орбита са възникнали на друго място и на по-късен етап да прихванати от гравитацията на планетата. Тритон е и геологично активно тяло. Наличието на слоеве с течна вода под повърхността е възможно, но към момента не е потвърдено със сигурност.

Плутон

Pluto-map-hs-2010-06-c180

До 2006 това беше най-малката, девета планета в Слънчевата система. Сега е просто една от няколкото планети-джуджета. Тази година мисията Нови Хоризонти ще достигне до тази толкова отдалечена малка планета и ще даде отговорите на много въпроси, включително дали на Плутон има наличие на вода в течно състояние.

Ако направим равносметка на гореописаното, броят на извънземните светове с водни океани възлиза… на 9! Само в нашата Слънчева система! А колко ли са в галактиката ни?!

Красиво направена илюстрация с водните светове в Слънчевата система може да бъде открита на адрес: http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/oceanworlds_infographic_full.jpg

Снимки: Wikipedia

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори