Когато Човекът полетя в космоса


12 април 1961. Една от най-важните дати през 20-ти век, а и в цялата човешка история. Денят, в който човешко същество за първи път преодоля оковите на гравитацията и видя планетата Земя от космоса!

Юрий Гагарин е човекът, извършил този истински подвиг. Точно в 09:07 сутринта (московско време) от космодрума Байконур, Гагарин излита с космическия кораб Восток-1.

Полетът не е лек. При изстрелването част от системите за управление на ракетата-носител не сработват навреме и в резултат Восток-1 излиза на по-висока орбита от предвиденото. Това крие голям риск, тъй като връщането е могло да отнеме много по-дълго време.

Никой не знае как точно космосът ще повлияе на човешкия организъм – физически и психически. Гагарин си води редовни записки, а също и аудио записи, в които описва безценните си първоначални наблюдения. През цялото време той показва изключително висок дух и оптимизъм – истински изследовател.

Юрий Гагарин остава в космоса 108 минути – за толкова Восток-1 прави една пълна обиколка на Земята.

Спускането също е изпитание за тялото и ума на космонавта. Корабът захожда в атмосферата с неправилно въртеливо движение. По време на спускането натоварването, което Гагарин трябва да изтърпи е до 10 пъти по-голямо от земното. Дефект в херметическият му скафандър замалко да доведе до задушаването му. А само благодарение на отличната му подготовка, приземяването му не е в леденостудените води на р. Волга.

Истински герой. Заслужаващ да бъде символът на Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Какъв по-добър повод от днешният ден, ако искате да се докоснете възможно най-близо до гледката, която се е разкрила през онази далечна година пред Юрий Гагарин. Насладете се на документалният филм First Orbit, който умело смесва оригиналните аудио и част от видео записите на Гагарин, с пресъздадени сега кадри, следващи максимално оригиналната орбита на Восток-1.

Повече за филмът и създаването му можете да научите от http://www.firstorbit.org.

Поехали!

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори