Когато Земята беше плоска


Учени от Пекинския, Рътгърския, Китайския университет за наука и технологии и Университета на Торонто публикуваха интересно изследване, касаещо особен период от развитието на Земята, през който повърхността ѝ е била предимно равнинна.

Предмет на изследването е било измерване нивата на елемента Европий (Eu), съдържащ се в циркониеви кристали. По-ранни изследвания са показали, че според количествата Eu, откривани в подобни кристали, може да се направи извод за дебелината на земната кора по време на формирането им. Колкото по-голямо е количеството, толкова по-дебела е била земната кора и по-голямо е било налягането, което е упражнявала тя.

Данните сочат, че преди 0,8 до 1,8 милиарда години Земята е имала много тънка кора, по-тънка от днешната. Това означава, че за период от около милиард години, планетата ни е била почти напълно тектонично неактивна и предимно с равна повърхност.

Това откритие по неочакван начин се свързва с друго — приблизително по същото време развитието живота се е било забавило в голяма степен. Учените са на мнение, че почти пълната липса на тектонична активност по онова време е била в пряка връзка с еволюционните процеси. Процесите, създаващи планини и последващите след това ерозивни процеси обогатяват океаните, като по този начин създават възможности за процъфтяване на живота.

Понастоящем не е напълно ясно каква е била причината за това почти пълно прекъсване на тектоничната активност в историята на планетата ни. Едно от възможните обяснения е, че е породено от образуването на нов суперконтинет, което е довело до температурни изменения на мантията.


Източник: Ming Tang et al. Orogenic quiescence in Earth’s middle age, Science (2021). DOI: 10.1126/science.abf1876

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори