Клиничните тестове на първото бионично око приключиха успешно


Тригодишните клинични тестове на първото комерсиално налично бионично око приключиха успешно. Те показаха, че то е безопасно, ефикасно и надеждно устройство, което възстановява зрението на хора, страдащи от рядко дегенеративно очно заболяване.

Бионичното око, носещо името Argus II чувствително подобрява зрението и качеството на живот на хората, страдащи от пигментен ретинит – наследствено дегенеративно очно заболяване, за което към момента няма лечение и в най-тежката си форма води до слепота.

Argus II помага на хората да прогледнат отново, като им дава възможността да възприемат светлинни форми, които мозъка постепенно се научава да разпознава като образи. Системата използва миниатюрна камера, прикрепена към очила, носени от пациента. Нейният сигнал се изпраща за обработка към малък компютър носен на колана, а той от своя страна обработва информацията и я изпраща безжично към вграден в окото на пациента имплант, свързан със светлочувствителните клетки в задната част на окото.

diagram Argus II

Бионичното око вече от няколко години е достъпно в САЩ, Германия, Франция, Испания, Холандия, Швейцария и Англия. Допълнително извършените клинични тестове са обхванали 30 души, на възраст между 28 и 77 години, както от САЩ, така и от Европа.

89% от тях са съобщили за чувствително подобрение след поставянето на устройството и нито един не е подал отрицателно мнение.

Източник: http://investors.secondsight.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=919061

Снимки: Second Sight

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори