Китай обяви най-мощния суперкомпютър в света


Най-бързият суперкомпютър тази година е създаден в Китай. При това технологията на чиповете му е изцяло китайска, разработена специално за компютъра.

Новият компютър, речен Sunway TaihuLight, взема короната от миналогодишния Tianhe-2…, който също се намира в Китай.

TaihuLight е способен да извършва 93 квадрилиона операции в секунда (93 петафлопа)!!! Това е 3 пъти повече от предшественика му е над 5 пъти повече от най-мощните суперкомпютри в САЩ.

Компютърът е изграден от 41 000 чипа, всеки от които има по 260 процесорни ядра. Освен че предоставят невиждана досега изчислителна мощ, те са и много енергийно ефективни – TaihuLight се нужда от 15.3 мегавата енергия, за да работи. Предшественикът му, въпреки по-малката изчислителна мощ, се нуждаеше от почти 18 мегавата.

Интересен факт е, че архитектурата на процесорите в TaihuLight е изцяло китайска технология, а не е базирана на „западни“ архитектури, както това беше при предишните китайски суперкомпютри. Това е наложено от факта, че от миналата година правителството на САЩ постави забрана над изнасянето на свръхпроизводителни чипове за Китай. Основанието беше, че това нарушава интересите на националната сигурност на САЩ. Но както се оказва, за Китай това не е спънка по пътя на извоюване на челното място при суперкомпютрите.

През 2001 г. в Топ 500 на суперкомпютрите нямаше нито един китайски. Сега техният брой е 167 – повече от тези на САЩ…


 

Източник: http://top500.org

Снимка: Jack Dongarra

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори