Китай готви тестове на експериментален ядрен реактор


Китай се готви да пусне в употреба експериментален ядрен реактор, който няма нужда от вода, за да се охлажда.

Реакторът използва торий в течно състояние, вместо уран, а като охлаждащ агент се използва разтопена сол. Когато е изложена на въздух, тя се втвърдява и охлажда много бързо, като същевременно изолира тория. По този начин при евентуален теч, отделената радиация в околната среда би била много по-малка, в сравнение с теч от традиционен ядрен реактор.

Тъй като този тип реактор не се нуждае от вода, той се оказва подходящ за използване в пустинни райони.

Концепцията на ториев реактор вече е на 75 години, но досега така и не е реализирана в комерсиален план. В миналото част от проблемите са били корозивните процеси, предизвикани от солта, както и по-слабата радиоактивност на тория, която е била недостатъчно за натрупването на достатъчно по-силни ядрени реакции. В каква степен тези проблеми са решени от китайските учени още не е напълно ясно.

Първите тестове на новият ядрен реактор се очакват в началото на септември тази година. В по-дългосрочен план се очаква при успешни тестове комерсиален ядрен реактор от такъв тъп да влезе в употреба към края на десетилетието. Освен това Китай е готова да го предостави и на около 30 държави, с които си партнира.


Източник: Dai, Zhimin, & Liu, Wei Ramakumar, K.L.Rakshit, S.K., Rakshit, S.K., & Pai, R.V. (Eds.). (2013). Thorium-based Molten Salt Reactor (TMSR) project in China. India: Bhabha Atomic Research Centre.

Изображение: Thorium Energy World

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори