Пиенето на кафе увеличава шанса за по-дълъг живот, сочи мащабно ново проучване


Ново мащабно изследване сочи, че хората, пиещи по около 3 кафета дневно имат по-добри шансове да живеят дълго от тези, които не обичат горчивата напитка.

Изследването е проведено от учени от Имперския колеж в Лондон и е най-голямото по-рода си – обхваща над половин милион души от цяла Европа.

Резултатите показват, че по-високите дози кафе водят до отчетливо намаляване на риска от смърт, без значение от причината за нея.

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб и през годините са правени множество проучвания върху влиянието му върху човешкото здраве, понякога даващи противоречиви резултати. Но през последните години все повече изследвания, включително обхващащи голям брой хора от САЩ и Япония сочат за благотворното му влияние.

В последното изследване са използвани данни за 521 330 души над 35-годишна възраст, живеещи в 10 европейски държави.

Интересна особеност е, че позитивния ефект на кафето е наблюдаван и при хора, консумиращи предимно безкофеиново кафе.

Учените са на мнение, че са необходими допълнителни изследвания, за да стане ясно, точно коя съставка в кафето води до благоприятното му влияние върху човешкото здраве. Поради това е прибързано категорично да се препоръчва високата консумация на кафе. Но данните са достатъчно, за да може да се каже, че умерената консумация на кафе има положително отражение върху продължителността на човешкия живот.

А сега… на кой му се пие кафе?!


Източник: annals.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори