Първа пълна клетъчна карта на мозъка на бозайник


Учени създадоха първата пълна клетъчна карта на мозъка на бозайник — забележително постижение, което ще промени разбирането ни за сложната структура и функции на мозъка. Картата съдържа каталог на над 5300 клетъчни типа в мозъка на възрастна мишка, което е много повече от известното досега. Тази подробна карта ще предостави богати нови възможности за изучаване на взаимодействието между различните клетъчни типове и има потенциала да допринесе значително за разбирането на причините и лечението на различни мозъчни разстройства.

Картата показва, че мозъкът е съставен от огромно разнообразие от клетъчни типове. Изследователите са идентифицирали над 5300 различни клетъчни типа — брой, който е много по-висок от предишните оценки. Новата карта също така разкрива, че тези клетъчни типове са организирани в отделни клъстери и региони в мозъка.

Едно от най-забележителните открития  е дълбоката връзка между генетичната идентичност на клетката и нейното пространствено положение. Тази връзка разкрива ключовата роля на местоположението при формирането на мозъчната функция. Изследователите са забелязали, че клетките със сходни генетични профили са склонни да се групират заедно, формирайки отделни клетъчни популации с уникални функционални роли.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори