Утракомпактна камера с големината на зрънце сол


Изследователи от университетите Принстън и Вашингтон представиха напредничава микрокамера, която с големината на едва едно зрънце сол, успява да предостави изображения, съперничещи си с тези на конвенционалните камери.

Иновативното устройство не разчита на традиционната стъклена или пластмасова леща, събираща светлината на фокус. Вместо това се използва технология наречена „метаповърхност„, която по начина си на създаване наподобява компютърните чипове.

Повърхността на устройството е изградена от 1,6 милиона микроскопични цилиндрични обекта, всеки от които е приблизително с големина от около 100 нанометра. Всеки един от тях има уникална геометрия и допринася за цялостното изграждане на вълновия фронт. След това полученото изображение минава през система, способна на самообучение, която допълнително оптимизира крайния резултат. А той е нищо по-малко от впечатляващ – ясни изображения, широко зрително поле и наситени цветове, които не отстъпват много на изображения, получавани с големи стандартни камери със сложни оптични системи.

Тъй като производствените методи за създаването на новите устройства са подобни на тези, които вече се използват при компютърните чипове, учените заявяват, че в бъдеще подобни метаповърхности могат да бъдат създавани по-евтино, отколкото стандартните камери.

В областта на медицината подобни устройства ще са безценни, тъй като с тяхна помощ ще е възможно да се извършва минимално инвазивна ендоскопия. В областта на битовата електроника, те имат потенциала да променят вида на съвременните телефони – вместо сегашните отделни сензори, цялата повърхност на устройствата ще е една голяма камера.


Източник и снимки: Tseng, E., Colburn, S., Whitehead, J. et al. Neural nano-optics for high-quality thin lens imaging. Nat Commun 12, 6493 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-26443-0

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори