Как технологията помага на Стивън Хокинг да общува


Стивън Хокинг е един от личните ми герои – изключителен човек с буден ум и безценен принос към науката. И всичко това – въпреки изключително тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза), което го е приковало неподвижен към инвалидната количка вече повече от 50 години!

От 1985 г. той общува с околните с помощта на специално устройство, което му позволява да говори чрез компютърно синтезиран глас, а също и да пише, да използва Интернет и др. обичайни дейности. Удивителното е, че целият контрол се извършва само с помощта на единствения му мускул, който все още може да се движи леко – един от лицевите мускули! Въпреки огромната трудност, която представлява да общуваш и работиш по този начин, нечовешката воля на Хокинг, комбинирана с възхитителното технологично постижение, което е системата му за общуване, му дава възможност не само да бъде активна част от обществото, но и да допринася изключително много за развитието му!

В известен смисъл, може да се каже че Хокинг е един от първите истински киборги – интимен съюз между човек и машина, който функционира като едно!

Вижте краткото видео по-долу, което показва малко повече подробности за устройството, чрез което Хокинг общува и развитието му през последните десетилетия.

https://www.youtube.com/watch?v=uXIG0sqQItA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори