Учени разгадаха как раковите клетки се разпространяват в организма


Учени от германските университети Гьоте и Макс Планк най-сетне успяха да разберат как раковите клетки окупират нови и нови части от тялото. Последиците от откритието им може да се окажат ключова стъпка в борбата с раковите заболявания.

При проведените опити с лабораторно отгледани клетъчни култури и с мишки, учените са установили, че рака се разпространява като атакува специфична молекула в кръвните телца. Наречена DR6 тя задейства самоунищожителен процес в кръвното телце и така раковите метастази чрез кръвообращението достигат до нови части от тялото.

Вече знаейки за този механизъм, учените са провели допълнителни експерименти с генетично променени мишки, в които DR6 e изключена. В резултат на това са наблюдавани чувствително по-малко метастази.

Бъдещи изследвания ще трябва да установят дали няма и други пътища за разпространение на метастазите, както и дали изключването на DR6 не крие някакви неизвестни към момента рискове за организма. Ще трябва да се проведат изследвания и по отношение на това, дали различните видове рак разчитат на един и същи механизъм за разпространение.


Източник: www.mpg.de

Снимка: K. Hodivala-Dilke, M. Stone/Wellcome Images

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори