Как растенията успяват да отклонят корените си от солена почва


Високото съдържание на сол в почвата влияе неблагоприятно на растежа на повечето растения и води до увреждането им. Учените отдавна са забелязали, че растенията разполагат с механизъм частично да се предпазват от това, като пренасочват растежа на корените си в посока към почва, в която соленото съдържание е по-ниско. Но досега не беше ясно как точно се осъществява това.

Екип учени от Университета в Копенхаген обявиха, че вече този механизъм е разгадан.

Учените откриват, че когато растението усети повишено съдържание на сол в даден участък, в него се задейства специфичен хормон на стреса — абсцисинова киселина. Той от своя страна води до промяна на малки, подобни на тръбички, образувания в клетките, базирани на протеини и те карат корените на растението да се усучат и да променят посоката си на растеж.

Въз основа на новото откритие, учените се надяват да помогнат в разработката на различни земеделски култури, които да са по-устойчиви на солени почви и да реагират по-бързо при засичане на неблагоприятна за тях почва. Важността на подобни разработки расте през последните десетилетия, когато под въздействие на глобалните климатични промени все по-често има наводнения в крайбрежните райони — бедствия, които освен другите щети носят след себе си и намаляване на добивите от земеделски култури.


Източник: Developmental Cell

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори