Мухите имат изненадващ механизъм за подушване на амоняк


Миризмата на амоняк в урината, потта или разлагащото се месо може да е отблъскваща за хората, но за много насекоми тя е „пътеводна светлина“, чрез която откриват храната си. Мухите я използват, за да откриват остатъците от храна, комарите – за плячката си, а някои селскостопански вредители – за да открият специфични видове растения.

В скорошно изследване учени откриха изненадващ механизъм, чрез който мухите (а вероятно и много други или дори всичките насекоми) надушват специфичната миризма на амоняк.

Отдавна е известно, че мухите усещат ароматите чрез антените си. Те са покрити с множество власинки, като всяка една от тях съдържа по няколко неврона, служещи за рецептори на отделните типове миризми.

Оказва се обаче, че рецепторът за амоняк е като никой друг.

При проведени опити, учените са успели да изолират и да въздействат върху отделни неврони в антените на мухите. С изненада те установяват, че има неврон, покрит със специфична молекула, наречена амонячен транспортер. За нея е известно, че подпомага влизането и излизането на амоняка в и извън клетките. Но досега учените не са предполагали, че е възможно да се използва в ролята на специализиран рецептор.

В рамките на опитите действието на молекулата е било блокирано, което е довело до промяна в поведението на мухите – те вече не са реагирали на миризмата на амоняк, независимо колко е наситена.

Предстои да се установи дали същият механизъм се използва и при комарите. Ако това се окаже така (както учените подозират), то намирането на начини за блокиране действието на този рецептор може да ни спаси от досадната кръвосмучеща напаст, а също и да помогне в селското стопанство, като опази определени култури от вредители.


Източник: Alina Vulpe et al, An ammonium transporter is a non-canonical olfactory receptor for ammonia, Current Biology (2021). DOI: 10.1016/j.cub.2021.05.025

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори