Как мравките се справят с натоварения трафик?


В час пик по човешките пътища обикновено трафика замира и се превръща в изпитание за нервите на всеки участник в движението. Забързаните мравки обаче нямат подобен проблем.

sn-antsH_1

Ново изследване показа изненадващи резултати, свързани с изучаването на движението на мравките. Противно на очакванията, когато броят им се увеличава…, те всъщност започват да се движат по-бързо и без задръствания!

За целите на изследването, учени поставили камера, която да следи част от мравешка пътека, по която се движели представители на вида Formica pratensis (на снимката). След това чрез външно стимулиране, чрез поставянето на храна някъде по пътя, те изкуствено са предизвикали удвояване на потока от мравки.

Направен е запис на движението, който на по-късен етап е анализиран с помощта на специален софтуер. С негова помощ учените са успели да проследят движението и да изчислят скоростта на 500 мравки.

Данните показали, че с увеличаването на броя на мравките, те всъщност започват да се движат все по-бързо. Когато гъстотата им е удвоена, скоростта им на придвижване е нараснала с 25%!

Интересна особеност, е, че и съприкосновенията между мравките са се увеличили, но без да нарушават потока на движение. Вероятно те са средство за предаване на информация на новопристигащите мравки за находката от храна по-напред по пътя.

Учените се надяват, че чрез изучаване на организацията на движението на мравките (и без нужда от сблъсъци), ще могат да извлекат полезна информация, която да може да помогне и при организацията на движението по човешките пътища.

Източник: http://news.sciencemag.org/plants-animals/2015/04/why-ants-don-t-get-traffic-jams

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори