Индийският апарат Chandrayaan-3 се подготвя за историческо кацане на южния полюс на Луната


Обновление 2: Chandrayaan-3 успешно извърши меко кацане на южния полюс на Луната — за първи път в досегашната история на космическите полети! Индия сътвори история, а приземилият се лунен модул, заедно със пренасяния от него неголям всъдеход ще изследват повърхността в опит да научим повече за състава ѝ.

Обновление 1: Опитът за меко кацане на южния полюс на Луната започна!

Индийската космическа агенция (ISRO) се подготвя за исторически опит за меко кацане на Луната с Chandrayaan-3, насрочен за днес (23.08.2023 г.), 15:15 ч. наше време. Ако мисията бъде успешна, тя ще отбележи значимо постижение за Индия, която се стреми да стане първата страна, кацнала на южния полюс на Луната.

Очакването на Chandrayaan-3 е съпроводено със спомена за неуспешното меко кацане на Chandrayaan-2. Критичната фаза на мекото кацане са т. нар. „15 минути на ужас“, което е една от общо четирите отделни фази::

Фаза 1: Мисията започва със заповед на ISRO, с която лунният модул Vikram, разположен на височина 30 km над лунната повърхност, получава инструкция да премине от хоризонтална към низходяща ориентация. Това спускане със скорост 1,68 km/s и ще отнеме 690 секунди.

Фаза 2: Когато лунният модул се приближи до височина 7,4 km над лунната повърхност, той ще премине от хоризонтално във вертикално положение, като допълнително ще намали скоростта си. Очаква се тази маневра да отнеме около 10 секунди.

Фаза 3: При последната и най-деликатна фаза на спиране лунният модул ще заеме напълно вертикално положение, докато изминава разстояние от 28,52 km до определената площадка за кацане, като накрая ще намали скоростта си до нула. Тази фаза се счита за най-рискова. Именно при такива обстоятелства Chandrayaan-2  изгуби контрол и се разби.

Етап 4: Докато спускаемият апарат се приближава към мястото за кацане, той ще извърши важни тестове за проверка за наличие на препятствия. След това ще реши дали да продължи с планираното кацане или да се премести на по-безопасно място.

Chandrayaan-3 се насочва към място за кацане, подобно на това на своя предшественик, избрано поради потенциалното наличие на вода, както беше установено от Chandrayaan-1.

След успешното кацане, изображенията, заснети от бордовите камери, ще бъдат предадени обратно на Земята, предоставяйки безценна информация за района на южния лунен полюс.

Целият свят ще следи отблизо как Индия се впуска в тази дръзка мисия.

Живото излъчване на кацането можете да наблюдавате тук:

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори