SpaceX направи историческо изстрелване на ракета


Компанията SpaceX направи историческо космическо изстрелване на ракетата си Falcon 9, като успешно я изведе в орбита посредством вече използван и завърнал се от космоса ракетен ускорител!

Досега съществуващите ракети използваха ракетни ускорители за еднократна употреба. Съдържащи горивото, необходимо на ракетата да пребори земната гравитация, те представляват основната част от цената на една ракета, струваща от десетки до стотици милиони долари. Но компанията SpaceX от години се стреми да промени това и ето, че най-сетне успя!

Нейните ракети имат ракетни ускорители, които след като издигнат ракетата в орбита, вместо да изгорят в атмосферата…, се връщат напълно автономно на Земята и кацат на платформа-дрон в океана.

Идеята е, че използването на един и същ ракетен ускорител за множество извеждания на ракети в орбита, ще спести огромна сума пари и по този начин ще даде старт на истинската космическа ера, която неизбежно ще се случи на човечеството.

И снощи се случи именно това. SpaceX използва за втори път вече използван ракетен ускорител, който отново изведе ракета в космоса, след което безаварийно се прибра обратно на платформата-дрон в океана.

В интервю веднага след събитието, изпълнителния директор на компанията Илън Мъск заяви, че SpaceX работи за постигането на това през последните 15 години.

Вдъхновяващ научно-технически прогрес!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори