Използвайки лисици, руски генетик успя да преповтори опитомяването на кучетата – само за 50 години!


Макар и да са животни, които лесно предизвикват симпатия, лисиците не са подходящи за домашни любимци. За разлика от кучетата те винаги си остават диви животни и независимо от вниманието и грижите, които им оказва човек, дивото в тях и страха от хората винаги в крайна сметка вземат превес. Но един необичаен експеримент показва удивителните промени, които могат да настъпят само след 50 години целенасочено опитомяване.

Към краят на 50-те години на миналия век руския генетик Дмитри Беляев започва експеримент, чиято крайна цел е да получи поколение лисици, които са питомни в същата степен като съвременните кучета.

20038281682_646

За целта Беляев и екипът му започват да подбират диви лисици, които показват най-висока търпимост съм човешко присъствие наоколо. Избраните екземпляри са откарани в развъдник, където дават потомство. От новото поколение също са избрани най-спокойните и дружелюбни лисичета. И така, поколение след поколение, в продължение на 50 години.

Наблюдаваните промени са удивителни. Според записките на учените, още при четвъртото поколение лисици са забелязани първите признаци на опитомяване. Лисиците вече са били много по-спокойни в компанията на хора. Освен това са започнали да показват поведение, много близко до това на едно куче – да махат с опашка, да ближат хората и целенасочено да търсят контакт с тях. Нещо повече – постепенно са започвани да се наблюдават и физически промени във външността им. Сред забелязаните промени са появата на клепнали уши, по-къси крака и по-широка глава. Физиологичните промени продължават и отвътре – при по-късните поколения е наблюдавано засилване активността на надбъбречните жлези, които отделят серотонин, който от своя страна потиска агресивното поведение.

200382816340_646

200382817644_646

Тези резултати напълно потвърждават научните теории, обясняващи как от някогашните вълци постепенно хората чрез селективен подбор са създали днешните кучета през хилядолетията. Удивително е обаче, че такъв резултат може да се постигне и за много по-малък период!

Макар Беляев да е починал още през 1985 експериментът продължава и до днес, като част от разходите по него се покриват от продажбата на лисици, които вече са наистина опитомени домашни любимци.


Източник: phys.org

Снимки: Lyudmila N. Trut; Kayfedewa

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори