Идентифицираха възможната „искра“, дала началото на живота на Земята


Учени от университета Рутгерс, Ню Джърси, идентифицираха част от протеин, който може да помогне за откриването на планети, на които е възможно да се появи живот.

Лабораторните изследвания сочат, че един от най-вероятните химически кандидати, предизвикали живота, е прост пептид с два никелови атома. Пептидът се състои от 13 аминокиселини и свързва два никелови йона. Когато са свързани с пептида, никеловите атоми се превръщат в мощни катализатори, привличайки допълнителни протони и електрони и произвеждайки водороден газ.

Според изследователите никелът е бил в изобилие в ранните океани, а водородът е бил важен източник на енергия за обмяната на веществата. Изследователите считат, че първоначалното иницииращо химично вещество би трябвало да е достатъчно просто, за да се сглоби спонтанно в първичния океан.

Учените, провели изследването, са част от от астробиологичната програма на НАСА, сред чиито цели  са търсенето и установяването на определени „биосигнатури“, за които се знае, че са предвестници на живота.


Източник: Jennifer Timm et al, Design of a Minimal di-Nickel Hydrogenase Peptide, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.abq1990. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq1990

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори