Започнаха клиничните изпитания на иРНК ваксина срещу ХИВ


Компанията Moderna обяви, че е започнала първа фаза на клинични изпитания на ваксина срещу ХИВ, основаваща се на  същата иРНК технология, като ваксината срещу COVID-19 на компанията. Първите участници в клиничните тестове вече са получили една доза.

В рамките на изследването учените ще наблюдават 56 ХИВ-отрицателни възрастни пациенти в продължение на 6 месеца. От тях 48 ще получат доза от първичната ваксина, 36 ще получат подсилваща доза, а на 8 ще бъде дадена единствено подсилваща доза.

При ваксините на база иРНК, като тестваната или тази срещу COVID-19, нишките на иРНК проникват в човешките клетки и ги подготвят какво могат да очакват, ако се сблъскат с истински вирус. По този начин, когато организмът ни е атакуван от конкретния вирус, имунната система вече има изграден отговор. Тъй като този процес работи изключително добре срещу SARS-CoV-2, надеждите на учените са, че това ще бъде валидно и за ХИВ.

Началото на клиничните тестове се основава на миналогодишно изследване, при което е установено, че ХИВ-антигените са довели до желания имунен отговор при 97% от участниците.


Източник: Moderna

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори