Иновативно лечение със стволови клетки и имплант връща движението на парализиран човек


Connor Hughes e 21-годишен младеж, студент, обичащ ръгбито. За беда именно това му увлечение променя драстично живота му към по-лошо, когато заради инцидент по време на игра той тежко уврежда гръбначния си стълб. Контузията го оставя почти напълно парализиран и  първоначално, с изключение на очите и устата, той не може да движи нито една друга част от тялото си. Но сега, благодарение на науката, той е на път поне частично да си върне възможността за движение.

Благодарение на комбинирана процедура от лечение със стволови клетки и имплантиране на устройство, възбуждащо нервните окончания, той постепенно връща контрола върху краката си!


В тялото на Hughes са вкарани около 400 милиона стволови клетки, чиято задача е да поправят щетите върху нервите, получени в резултат на тежката травма. Допълнително от тях, след операция той е получил и специален имплант, който при задействане възбужда нервите, отговорни за движението на мускулите на краката.

JS82564851

Имплантът притежава 16 електрода, прикачени към гръбначния стълб и се задейства през определени периоди чрез натискане на бутон. Той има вградено захранване, което ще му позволи да функционира 9 години.

За да бъде максимално успешно лечението, Hughes трябва да включва импланта и да се упражнява всеки ден. И макар усилията му да са на моменти почти непосилни, резултатите си струват. За по-малко от 2 години след началото на лечебните процедури той вече може стабилно да стои на краката си, балансирайки без помощта на ръце!

JS82564459

През идните години рехабилитаторите ще помогнат на Hughes постепенно да усвоява все по-прецизни движения. Знанията, придобити по време на това и бъдещи подобни изследвания ще се окажат безценни и могат да подобрят живота на много хора, понастоящем безпомощно приковани към леглата и количките си…

Източник: http://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/brave-young-scot-paralysed-chest-7372000

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори