Иновативна процедура дава сериозни надежди за лечение на болестта на Паркинсон


Иновативно лечение, разработено от канадски изследователи, успя да възстанови подвижността на болни от Паркинсон в напреднал стадий на болестта.

Лечението включва поставянето на имплант, който прави елестростимулация на гръбнака. В рамките на разработването му, то е приложено върху няколко души, повечето от които страдат от Паркинсон от поне 15 години. Всички те са били със силно ограничени възможности за движение, поради напредналата фаза на болестта.

След включването на импланта обаче, са били необходими едва няколко месеца, за да бъдат възстановени увредените от болестта дялове от мозъка, отговорни за движението. В резултат на това, почти напълно обездвижените преди хора, вече са способни да се придвижват с придружител и дори сами, в продължение на дълго време.

Резултатите надминават дори най-оптимистичните очаквания на учените. Още по-интересно е, че изглежда промените, които предизвиква използването на импланта, са дълготрайни и хората продължават да имат възстановена способност за движение дори след изключването му и прекратяване на лечението.

Допълнителното развитие на технологията и изпробването ѝ върху по-голям брой хора са способни да доведат до ефективен лек за болест, която текущо се счита за неизлечима.


Източник и снимка: ВВС

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори