Инжектируем ензим спира кървенето почти моментално


Изследователи от Университета във Вашингтон разработиха инжектируем материал, който подпомага по-бързото и ефикасно съсирване на кръвта, като затваря раната и спира кървенето.

При получаване на отворена рана, тялото се стреми да я затвори максимално бързо, за да се предотврати загубата на кръв и навлизането на бактерии. За целта тромбоцитите събират допълнителни клетки около раната, създавайки маса, задържана като едно цяло от протеин, наречен фибрин. Но ако раната е твърде голяма, то тогава кръвозагубата бързо се превръща в реална заплаха за живота на пострадалия.

С цел да намалят тази опасност, учените създадоха синтетичен материал, който може да бъде инжектирам при тежка кръвозагуба. Наречен PolySTAT, той наподобява телесния ензим Factor XIII, помагащ на фибрина да втвърди съсирека.

PolySTAT, както се оказва, надминава естествените възможности на тялото ни.  При опити с плъхове, учените са установили, че тези, които не са третирани с PolySTAT, губят 11 пъти повече кръв от тези, получили инжекция със синтетичния ензим.

Предстоят тестове, чрез които учените ще видят какви са възможностите на PolySTAT при нараняване на вътрешни органи.

Източник: http://stm.sciencemag.org/content/7/277/277ra29

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори