Напълно неподозирано: имунната система… контролира социалното взаимодействие!?


Учени от Медицинското училище към Университета на Вирджиния направиха смайващо откритие, което изглежда ще пренапише част от учебниците по биология. Оказва се, че имунната система не само дава отражение, но дори директно може да контролира желанието на индивида да общува с околните!

Доскоро се считаше, че мозъкът и имунната система са изолирани и не си влияят директно и едва миналата година бе открито, че между двете има пряка връзка. Но сега се оказва и че част от социалното ни поведение може да е възникнало и еволюирало във връзка с това, как имунната система реагира на един или друг патоген.

В проведени изследвания с мухи, риби, мишки и плъхове, учените са установили, че точно определена имунна молекула, наречена интерферон гама винаги е активирана и е в по-големи количества, когато животните общуват със себеподобните си. Обичайно тази молекула се произвежда от имунната система в отговор на определени бактерии, вируси или паразити. При опитите си, учените са забелязали, че ако изкуствено блокират отделянето на интерферон гама, животните веднага забележимо губят голяма част от желанието си да бъдат социални. Възстановяването на нормалното производство на молекулата е довеждало винаги и до възстановяване на нормалното им по-общително поведение.

Откритието наистина е крайно неочаквано. Но сега, когато учените вече са наясно за връзката между мозъка и имунната система, могат изследват по-добре начините, по които те взаимно си въздействат. Резултатите от това и бъдещи подобни изследвания могат да се окажат важни за по-доброто разбиране и възможности за лечение на състояния като аутизъм или шизофрения.


Източник: medicalxpress.com

Снимка:  Anita Impagliazzo / UVA School of Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори