Мозъчен имплант връща движението на парализирана маймуна!


Международен екип от учени демонстрира невероятен прогрес в лечението на гръбначни травми, като показа първия случай, при който парализиран примат е с възстановени двигателни функции, благодарени на мозъчен имплант!

zqd01ubs7uxgokhc1qy6

Новото неврално устройство се описва от учените като безжичен мост между мозъка и гръбнака, пропускащ съществуващата травма. Наречена мозъчно-гръбначен интерфейс, системата е успяла да възстанови движението в десния крак при две лабораторни маймуни.

Системата работи, като мозъчен имплант прихваща импулсите, генерирани от двигателния кортекс и безжично ги изпраща към електроди, монтирани по повърхността на гръбнака, точно под нараняването. Електродите генерират слаб електрически импулс от няколко волта в определени точки и това възбужда мускулите на краката.

Резултатите са повече от удивителни – двете маймуни са проходили отново в рамките на само 6 дни след настъпила травма на гръбнака!

Вероятно ще са необходими още доста изследвания, преди да се стигне до опити с хора, но системата е изключително обещаваща. Според данни на Световната здравна организация всяка година нови 250 000 до 500 000 хиляди души претърпяват различни гръбначни травми.  Успешното развитие на тази технология може значително да подобри живота им.


Източник: www.nature.com

Снимки: 2016/Nature/Andrew Liszewski; Jemere Ruby/EPFL

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори