Има ли на Земята недокоснати от човешки ръце места? Не и през последните 200 000 години!


В природата на човека е да променя околната среда в резултат на дейността си. Това е толкова силно изразено, че по-късно тази година на специално нарочена среща учени ще обсъждат дали да не бъде формално обявено началото на нова геоложка ера – Антропоцен – отразяваща огромното въздействие, което оказваме върху околната среда в планетарен мащаб. Но все пак…, ако човек иде достатъчно далеч, няма ли да открие местенца, все още недокоснати от човешки ръце? Не и от почти 200 000 години насам! Това сочи съвместно изследване на учени от Оксофордския и университета Макс Планк.

Изследването обхваща 3 десетилетия геоложки данни, както и ДНК анализ на древни организми, допълнени със статистически модели. Данните от него са недвусмислени – човешкото общество и дейност оказват влияние на околната среда от 195 000 години насам, може би дори повече!

Сред най-ярките примери за направена промяна, е изтребването на големите зверове, случило се през последните 10 000 до 50 000 години. Но това не е самотен пример. Друго, може би дори по-голямо влияние, е това, което сме упражнили върху разпространението на растителните и животински видове. Как? Като просто сме започнали да проявяваме предпочитания към определени растителни и животински видове, които са станали ценни за нас, с развитието на земеделието и животновъдството.

Така че, дори да идем на хиляди километри от цивилизацията, на привидно най-дивото кътче, природата около нас със сигурност вече е моделирана от хората, било то директно или индиректно.

Осъзнаването на това, в каква степен Земята е чувствителна към дейността ни, е важна стъпка към развиването на отговорно поведение за опазване на околната среда. Все пак, това е изцяло в интерес на оцеляването ни като вид.


Източник: http://www.pnas.org

Снимка: Deutsches Museum München

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори