Има ли живот на Марс? ExoMars може да ни даде отговор идните години!


Понастоящем Марс е най-проучваното място за потенциален минал или настоящ живот извън рамките на родната на планета. Много от предпоставките за това са там – подходящи условия в миналото, наличието на течна вода, състав на почвата и още и още… И въпреки това, отговорът на въпроса дали има или е имало живот на Червената планета, все още остава без отговор. Една амбициозна предстояща мисия може най-сетне да ни даде категоричен отговор. При това съвсем скоро!

Запознайте се с мисията ExoMars! Съвместно дело на Европейската и Руската космически агенции, това е най-голямата досега мисия до Марс. Нейната цел – директно да търси за наличието на минал или настоящ живот!

Мисията е двуетапна и обхваща период от няколко години.

През 2016 към Марс ще полети космически апарат, носещ на борда си спускаем модул. Веднъж достигнал в орбита около планетата, той ще се раздели на две части. Първата ще остане в орбита, където ще прави различни изследвания, включително опит да засече метан, който често е съпътстващ живота продукт. Втората част ще се приземи на повърхността и ще носи в себе си сензори и друг полезен товар.

ExoMars_TGO_AI_625x500

След това идва ред на втората фаза. През 2018 втора мисия ще закара и спусне на повърхността на Марс всъдеход. Автономната машина ще е специално оборудвана с различни инструменти за екзобиологични и геохимични изследвания. Уникална част от оборудването ще бъде сонда, с помощта на която марсохода ще може да проникне под земята на дълбочина до 2 метра – огромен напредък спрямо досегашните възможности за събиране на почвени образци. Машината ще търси места, на които се предполага че има подпочвени води и именно там ще извършва сондажите си.

Vince Cable/David Parker

Vince Cable/David Parker

Ако всичко мине по план и мисията е успешна, ние най-сетне можем да получим отговор на въпроса, който да промени мирогледа на цялото човечество – Сами ли сме във Вселената? И то преди да изтече текущото десетилетие!!!

Източник: http://exploration.esa.int/mars/46048-programme-overview/

Снимки: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори