Изкуствен интелект създаде причудлив гъвкав робот с уникален стил на придвижване


В демонстрация на творческия потенциал на изкуствения интелект (ИИ) екип изследователи от САЩ му възложиха задачата да проектира ходещ робот. Изкуственият интелект разработи напълно нетрадиционно решение: малък деформируем робот, който се придвижва чрез спазматични движения, предизвикани от промени в тялото му под въздействие на  контролирано въздушно налягане.

Процесът, довел до появата на този необичаен робот, е бил измамно прост. Учените са поставили задача на ИИ да проектира робот, който е способен да се придвижва по суша. Само за 26 секунди ИИ генерира проект за робот, който не прилича на нито едно животно, ходило някога по земята.

Творческото търсене на изкуствения интелект започва с малко гумено блокче, от което той проучва различни форми, завършвайки с дизайн, способен да ходи чрез контролирано манипулиране на въздушното налягане.

Нестандартната форма на робота, изпълнена с дупки, предизвиква недоумение у изследователите. Обикновено когато хората проектират роботи, те търсят решения, които ги карат да приличат на вече познати обекти от заобикалящата ни среда.Но изкуственият интелект с лекота е способен да създаде нови възможности, които може би дори не биха хрумнали на хората.


Източник: Efficient automatic design of robots; David Matthews , Andrew Spielberg, Daniela Rus, et al.; https://doi.org/10.1073/pnas.2305180120

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори