Технологичната сингулярност може да настъпи преди да изтече десетилетието


С бурното развитие на системите с елементи на изкуствен интелект (ИИ) все по-често може да се срещне споменаването на „технологична сингулярност“. Зад тези думи стои идеята, че високите технологии и по-специално ИИ се развива до степен, в която придобива т. нар. обща интелигентност, при която уменията и способностите му са равни или по-големи от човешките. Достигането на такъв момент бележи граница, отвъд която никакви прогнози не могат да предвидят какво ще е отражението на ИИ върху развитието на обществото и живота.

Самото установяване на това дали и кога сингулярността ще настъпи е доста мъчно за прогнозиране, но все пак учените се опитват да го сторят, като следят промяната на определени показатели.

Един такъв показател е т.нар. „време за редактиране“ – обичайното време, което е нужно на един професионален преводач за да коригира превод, направени от ИИ, в сравнение с превод, направен от човек.

Според данните, представени от специалисти на  италианската компания Translated, на база анализ на над 2 милиарда редакции на преводи на ИИ, приближаването до обща интелигентност може би вече чука на вратата.

Ако през 2015 г. на един човек преводач-редактор са му били нужни средно по 3,5 секунди за да направи проверка на всяка дума от машинния превод, то през 2022 г. това време е почти наполовина – 2 секунди. Ако тази тенденция се запази, специалистите считат, че преди края на това десетилетие ще видим първите машини, които ще се изразяват и превеждат напълно неразличимо от човек!

Разбира се, това е само една метрика и реално няма как да знаем дали тя сама по себе си е достатъчна, за да съдим за раждането на истински ИИ в идните години. Но дори наличието на ИИ, способен да се изразява точно като истински човек и с лекота разбиращ различните езици, може да се окаже достатъчно постижение, което да се отрази дълбоко на света, в който живеем…


Източник: Translated

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори