Изкуствен интелект е на път да разкодира най-тайнствения ръкопис


Ръкописът на Войнич е може би най-тайнствената книга в историята. Написана през 15-ти век, тя е неразчетена, написана на непознат език с неизвестна азбука и от непознат автор книга, която и до ден днешен успява да устои на опитите за разгадаване дори и на най-опитните лингвисти. Но благодарение на иновативно използване на изкуствен интелект (ИИ), това е на път да се промени!

Трудността съдържащата 240 страници книга да бъде разчетена, произтича още от това, че лингвистите дори не могат да определят към коя група езици спада езика, на която е написана. Всъщност той е толкова странен, че не един и двама специалисти са изказвали съмнение дали това изобщо е реален език. Усилията на канадски учени може би най-накрая ще дадат категоричен отговор на това.

Изследователи от Университета на Алберта използваха система с елементи на ИИ, за да декодират откъси от известния ръкопис, като използваха техника, позната под името алгоритмично дешифриране.

Тъй като езикът е неизвестен, учените първо са тренирали ИИ да разпознава характерните особености на 380 различни езика. За целта те са му предоставили копия на Всеобщата декларация за правата на човека. След това обучение ИИ вече е бил в състояние да определя езика на непознат текст с точност от 97%.

Като следващ етап учените са предоставили на ИИ отделни участъци от ръкописа, за които е имало подозрения, че може би имат връзка с арабския език. За всеобща изненада обаче ИИ дава друг отговор. Езикът, както се оказва е произходен на Иврит.

Приели това тълкуване, учените са опитали да прочетат отделни думи и да открият значенията им в ивритски речник. Оказва се, че 80% от тези думи действително ги има в речника. Но начина, по който са комбинирани в текста изглежда безсмислен и засега опитите да бъде прочетено остават неуспешни. Учените допускат, че текста може да е кодиран чрез използването на т.нар. алфаграми – азбучно подредени анаграми, при които са изпуснати гласните.

Понастоящем учените се надяват комбинирайки анализа на ИИ с този на човешки специалисти, да постигнат по-пълно разбиране на езика и евентуално най-сетне да разбият тази отколешна загадка.


Източник: Transactions of the Association of Computational Linguistics

Снимки: Beinecke Rare Book & Manuscript Library

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори