Изкуствен интелект се учи да предсказва бъдещето


Изследователи от Масачузетския технологичен институт демонстрираха изкуствен интелект (ИИ), който се учи… да предсказва бъдещето!

За да постигне това, ИИ е обучаван, като са му е предоставен достъп за гледане на над 2 милиона видео клипа от популярната услуга Flickr. Самите клипове са съдържали неща като плажове, влакове, деца и др.  Те обаче не са били маркирани по никакъв начин и ИИ е трябвало сам да разбере съдържанието им.

На следващият етап специалистите са започнали да показват на ИИ отделни снимки и на тяхна база той е започнал да генерира малки видео клипове, които са показвали какви са очакванията му за следващото нещо, което ще се случи. Например, ако му покажа снимка на ЖП гара, ИИ генерира кратко видео, в което показва как пристига влак.

Развитието на подобни възможности у ИИ е от критична важност в свят, в който все по-голяма част от живота ти започва да бъде подпомагана от ИИ, роботи и други подобни системи. Така например, ако разчитаме на автомобил с автономен режим на движение, бихме искали да знаем, че той не само ще има нечовешки бързи реакции, но и съвсем човешката способност на база наблюдението на пътя да си изгражда реалистична представа какво ще се случи в следващия момент.

Понастоящем способностите на системата не са впечатляващи… поне на пръв поглед. Генерираните видеа са с ниска разделителна способности и с продължителност от едва 32 кадъра – малко повече от секунда. Също така ИИ не винаги успява правилно да предугади ситуацията, която следва. Но въпреки това, повечето от предположенията му са верни… и това е удивително! Замислете се за миг – ИИ сам е разбрал как е устроен света, само чрез гледане на видео с обща продължителност около 2 години. Сравнете това с което и да е дете, на което са му необходими много години, докато си изгради рационална представа за света наоколо.


Източник: www.newscientist.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори