Изкуствен интелект е по-добър от лекарите при предсказването на сърдечен удар


Учени от Университета на Нотингам публикуваха резултатите от любопитно изследване, показващо, че самообучаваща се система с елементи на изкуствен интелект (ИИ) може да бъде по-добра от човешки лекари в предсказването на това, кога може да очаква настъпването на сърдечен удар или друго сърдечно-съдово заболяване.

В проведеният експеримент учените са използвали компютърни системи с 4 различни алгоритъма за машинно обучение. С тяхна помощ те са анализирали медицинските записи на почти 380 000 пациента от 2005 г.  Около 295 000 записа са използвани от машините, за да се самообучат, след което останалите записи са били използвани, за да се предскажат очакваните случаи на настъпили сърдечно-съдови заболявания.

Веднъж получени, очакваните случаи са сравнени с реалните случаи от 2015 г., както и с прогнозите на лекари. Резултатите показват, че системите с елементи на ИИ са били с до 7,6% по-точни от хората. Тези проценти, съотнесени към голям брой хора, могат да доведат до спасяването на хиляди човешки животи всяка година.

Тайната на този успех се крие в това, че системите с ИИ са в състояние да си изградят много по-сложен модел, обхващащ много повече показатели, които в съвкупността си могат да имат отношение към вероятността за възникване на по-сериозно сърдечно-съдово заболяване. Вероятно в близко бъдеще значението на ИИ в областта на медицината ще нараства, тъй като това не е първи опит за използването му. Подобни опити, но свързани с други болести, вече са правени и от други групи  учени, и там резултатите също са така обещаващи…


Източник: www.sciencemag.org

Снимка: A.I. Magazine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори