Изобретиха камера, която сама си осигурява енергия, за да работи


Учени изобретиха камера, която безспирно може да прави по една снимка на всяка секунда, като сама си осигурява енергията за работа, без нужда от никакво външно захранване. Как е реализирано това? Чрез неочаквана връзка между цифровите камери и слънчевите панели.

Цифровите камери работят като използват сензор, съдържащ определен брой пиксели, в които има фотодиоди. Когато светлината попадне върху такъв фотодиод, с негова помощ се измерва интензивността ѝ и по този начин от съвместната работа на всички пиксели се получава крайното изображение. Слънчевите панели разчитат на същите фотодиоди, но там целта им е не да измерват интензивността на светлината, а да я превръща в електрическа енергия. Учените са се запитали дали не може тези две функции на фотодиодите да бъдат обединени в едно устройство. Резултатът е самозахранваща се камера, която има нужда само от известно количество светлина за да може да работи безспирно.

self-powered-digital-camera

 

Камерата е създадена чрез използването на вече налични на пазара компоненти и към момента има пределно скромни възможности за снимане. Тя разполага със сензор за изображенията, който е само 30х40 пиксела. Но дори така резултатите са впечатляващи, предвид пълната автономност на едно такова устройство.

teaser

При работата на камерата, пикселите първо отчитат и записват попадащата светлина върху тях, а след това режима им се превключва и те осигуряват захранване. Ако камерата е в покой тя би могла да се използва за захранване на външни устройства.

pow_exp

Източник: http://www.cs.columbia.edu/CAVE/projects/self_powered_camera/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори