Изненадващо откритие в изследването на инсулта, може да доведе до по-доброто му лечение


Учени от Университета в Манчестър направиха изненадващо ново откритие, касаещо инсулта, което може да доведе до разработването на нови лекарства за лечението му и лечението на други подобни заболявания.

След настъпил инсулт, в мозъка се развива възпаление. То допълнително може да влоши състоянието и то в много голяма степен. В световен мащаб инсултът е виновен за около 10% от смъртните случаи и е водещата причина на настъпване на инвалидност. След 55 годишна възраст, вероятността от настъпване на инсулт нараства двойно.

Разгадаването на това как възниква, как се поддържа и защо вреди възпалението, е от ключово значение за разработването на медикаменти за борба и ограничаване на щетите при настъпил инсулт.

Учените са обърнали специално внимание на т. нар. инфламазоми – големи протеинови комплекси, произвеждащи протеина Interleukin-1. Той играе съществена роля във възпалителните процеси и допринася за клетъчната смърт при след настъпил инсулт.

При нараняване на тялото обикновено специфичен инфламазом, наречен NLRP3, се задейства и дава началото на възпалителните процеси. Първоначалните очаквания на учените са били, че той ще бъде с водеща роля и при инсулта. Подробни изследвания обаче водят до неочакван резултат – други два инфламазома, наречени NLRC4 и AIM2, са основните причинители на възпалителните процеси при нараняване на мозъка. Макар поначало инфламазомите да играят полезна роля, защото чрез предизвикване на възпаление, те стимулират оздравителните процеси в организма, в случая с мозъчните увреждания не е така.

Учените са установили, че NLRC4 не само причинява възпаление, но и директно вреди на на мозъка. Изхождайки от новите данни, учените се надяват да са в състояние след време да създадат нови медикаменти за лечение на инсулта и може би и на други болести, за които се знае, че имат предизвикват и мозъчно възпаление – болестта на Алцхаймер, депресията и др.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-03-scientists.html

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори