Кърлежите с изненадващ начин бързо да се прехвърлят върху своите гостоприемници


Според ново проучване кърлежите имат изненадващата способност да използват статичното електричество, за да се прехвърлят на своите гостоприемници. Изследователите са открили, че нимфите на кърлежите могат да се придвижват във въздуха, като реагират на електростатичните заряди, генерирани от бозайници, птици и влечуги. Когато се доближават до предмети, заредени с напрежения, които се срещат в природата, нимфите на кърлежите се изстрелват през празното разстояние и се приземяват върху повърхностите.

Това откритие е забележително, тъй като кърлежите обикновено не могат да скачат, за да достигнат своите гостоприемници, а електростатичната сила в този случай е помогнала на нимфите да преодолеят гравитацията. Изследването предполага също, че други външни паразити, които се прикрепят към кожата, могат да бъдат повлияни по подобен начин от електростатични сили. Предишни изследвания в тази област вече са показали как паразитни нематоди могат да използват статично електричество, за да се настаняват върху върху плодови мушици.

Последиците от тези открития се разпростират върху потенциални мерки за борба с кърлежите при хората. Третирането на дрехите с антистатичен спрей може да намали натрупването на статично електричество, което би намалило вероятността кърлежите да бъдат привлечени от тъканта. Разбирането на ролята на статичното електричество в поведението на кърлежите и други паразити може да открие нови пътища за разработване на стратегии за намаляване на рисковете, свързани с тези пренасящи болести организми.


Източник: S.J. England, K. Lihou and D. Robert. Static electricity passively attracts ticks onto hosts. Current Biology. Published online June 30, 2023. doi: 10.1016/j.cub.2023.06.021.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори