Изкуствен интелект спаси жена, болна от левкемия


Изкуственият интелект (ИИ) Watson, дело на компанията IBM спаси живота на жена, като и постави правилна диагноза, касаеща раково заболяване.

Учени от Токийският университет съобщиха, че наличната там система Watson опитно е използвана при диагностицирането на пациенти, болни от рак. В конкретният случай Watson е извършил съпоставяне на генетичните промени, настъпили в 60-годишна жена, с информацията, съдържаща се в база от данни с 20 милиона изследвания на ракови заболявания. В резултат на това, системата е открила, че поставената по-рано диагноза от лекарите не е точна  и е определила заболяването като рядка форма на левкемия. Забележителното е, че целия процес е отнел на Watson… едва 10 минути!

Макар да е ясно, че ще мине известно време, преди подобни системи с елементи на ИИ да станат неделима част от болничното оборудване, технологии като тази нагледно показват колко полезни могат да бъдат в реалния живот. Спестеното време и откриването на правилната диагноза е позволило на лекарите директно да пристъпят към лечение на пациента и многократно да подобрят шансовете за успешен изход от битката с коварната болест.


Източник: www.ndtv.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори