Изкуствен интелект самостоятелно създаде нова теория, обясняваща 120-годишна биологична загадка


За първи път компютър успя напълно независимо да разработи нова научна теория, използвайки само собствените си възможности.

Учени от Университетът Tufts създадоха система с елементи на изкуствен интелект, която сама може да разработва нови теоретични решения, когато се сблъска с проблем. За да демонстрират възможностите ѝ те ѝ дадоха за решаване една биологична загадка, която вече 120 години устоява на опитите на биолозите да я разберат.

Става дума за невероятните способности за регенериране на плоските червеи Планарии. Ако тялото им бъде разрязано надлъжно или напречно, вместо индивида да умре… от него се получават два нови индивида, които регенерират липсващите части от телата си! Учените дълги години се опитваха да разберат точно какъв механизъм кара клетките на този червей да се регенерират. Дори по-голяма загадка е как клетките „знаят“ точно каква форма да образуват.

Като всеки учен, компютърът е започнал със събирането на възможно най-много данни за този вид червеи и особеностите им. След това системата е започнала да прилага метода на реверсивния инженеринг за да разработи теорията си. Проведени са множество симулации, при всяка от които е изпробвана различна мрежа, образувана от гените на червея. След всяка отделна симулация резултатите са сравнявани с реалните организми. Този процес е отнел на компютъра около 3 дни, но за хората би бил непосилен труд за много по-дълъг период от време.

В крайна сметка компютърът стига до извода, че правилната генетична мрежа, която дава тези възможности на червея, включва три вече известни молекули, както и два протеина, непознати досега. Според думите на учените „Откритието представлява най-подробното описание на регенерацията на планариите, правено досега.“.

Теорията вече е публикувана в специализираните научни издания, а нейните плодове в бъдеще ще доведат до напредък в регенеративната медицина, който евентуално ще направи възможно отглеждането на нови крайници и части от тялото от собствените клетки на пациента.

Източник: http://now.tufts.edu/news-releases/planarian-regeneration-model-discovered-artificial-intelligence

Снимка: MIT

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори