Изкуственият цитрусов аромат у дома може да крие неочаквани здравни рискове


Свежият цитрусов аромат е част от много продукти, заобикалящи ни в ежедневието. Ароматизатори, свещи, миещи продукти и още, и още. Ароматът може да е свеж и приятен, но както се оказва, продължителното му вдишване може да крие сериозни здравни рискове, включително такива, включващи ракови заболявания.

Британски изследователи проведоха изследване, включващо оценка на потенциалните рискове за здравето, свързани с прекомерната употреба на лимомен – основната съставка, която най-често се използва за придаване на така свежия цитрусов аромат.

Разреден с други химикали, лимоненът сам по себе си не е особено опасен. Но когато се отдели в процеса на употреба на различни, съдържащи го почистващи и ароматизиращи средства от битовата химия, и бъде вдишан, той може да бъде опасен.

Причината за това, е, че той може да се превърне… във формалдехид. В по-големи концентрации формалдехидът дразни очите, кожата и дихателните пътища. Също така е канцерогенно вещество, което може да подпомогне или предизвика появата на рак на гърлото или носа.

Начините да намалим този потенциален здравен риск са няколко. На първо място, можем просто да ограничим използването на продукти, съдържащи лимонен и да ги заменим с други, които не съдържат това вещество. Редовното проветряване на помещенията също може ефикасно да намали концентрацията на ароматното вещество, а оттук и на тази на образувалите се молекули формалдехид. Не на последно място, наличието на достатъчно растения в помещенията, също може да намали риска, тъй като те поемат и пречистват въздуха от различни образували се потенциално вредни за нас вещества. Растения като лавандула, гуава и някои видове папрати са особено ефикасни.

Източник и снимки: http://www.medicaldaily.com/chemicals-citrus-scented-candles-cleaning-products-cancer-risk-370736

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори