Изкуственият интелект в автомобилите на Google бе признат за законен шофьор в САЩ


Правителството на САЩ даде зелена светлина на Google да създава автомобили, които не само се движат сами, но изкуствения интелект в тях официално се зачита за законен шофьор.

Google-Car-640x356

Правителството приe промените в пътните си закони след искане от страна на Google, подадено през ноември миналата година.

Националната служба за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA ) излезе с официално становище, в което казва, че под „шофьор“ в автомобил на Google ще се разбира автономната система, отговорна за управлението му, а не някой от наличните в купето хора. В изявлението още се казва, че службата е съгласна с виждането на Google, че автономният автомобил няма да има шофьор в традиционния смисъл на думата, така, както това е било през последните над 100 години.

Досега, макар да можеха да се движат напълно автономно, в колите на Google задължително имаше волан, педали, скоростен лост и др. оборудване, позволяващо човек да се намеси в управлението. Макар да звучи разумно на пръв поглед, според Google възможността за ръчен контрол всъщност представлява риск за безопасността, тъй като човек може да реши да се намеси в управлението на автомобила в неподходящ момент и да го промени по опасен начин.

Както изглежда, денят, в който всички автомобили се управляват напълно автономно, елиминирайки всички рискове, произтичащи от ненадеждното човешко управление, е по-близо, отколкото сме очаквали!

Източник: http://isearch.nhtsa.gov/files/Google%20–%20compiled%20response%20to%2012%20Nov%20%2015%20interp%20request%20–%204%20Feb%2016%20final.htm

Снимка: Google

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори