Откриха идеално запазено бебе динозавър


Откриха безпрецедентно добре запазена вкаменелост на бебе динозавър, хвърляща повече светлина върху връзките между динозаври и птици.

Откритата вкаменелост представлява идеално запазен динозавър от вида Овирапторови (Oviraptorinae), свито в яйце, във финалните фази от развитието си, преди да се излюпи. Подобни находки са изключителна рядкост, тъй като дребните тънки кости на бебетата динозаври са много крехки и почти никога не достигат добре запазени до наши дни.

Яйцето е на около 70 милиона години  и е с големина от около 17 сантиметра. Съдържащият се в него малък динозавър би бил около 27 сантиметра дълъг след излюпването си, а вида, към който принадлежи е достигал до 3 метра дължина във възрастната си форма.

Различни учени от Китай, Великобритания и Канада са изучавали това и други, по-рано открити ембриони от този вид. Те са стигнали до заключението, че тези динозаври са променяли положението на тялото си преди излюпване, по подобие на днешните птици.

Приликата не е случайна – всички днешни птици произлизат от група двукраки динозаври най-общо наричани тероподи. Най-известният техен представител е огромния Тиранозавър, но към групата са спадали и много други видове. За много от тези динозаври се знае, че са сядали върху гнездото,за да мътят – още една поведенческа особеност, която се е прехвърлила на птиците.


Източник: iScience

Снимки: Wang Dongming/China News Service/Getty

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори