Идва краят на ерата на изкопаемите горива


Изкопаемите горива наближават своят край като най-използван източник на енергия. Това сочи нов доклад, изготвен от компанията Bloomberg.

Докладът е изготвен на база съществуващите политики и тенденции в енергийната сфера. Според данните в него, 2025 ще годината, след която използването на възобновяеми източници на енергия категорично ще стане ценово по-изгодно от добива, преработката и използването на изкопаеми горива.

Сред данните в доклада е и очаквания дял на електромобилите. Според преценка на специалистите през 2040 г. дялът на електромобилите ще бъде около 25% от всички автомобили в света.

През идните десетилетия нови централи, разчитащи на изкопаеми горива ще се строят предимно в Индия и други развиващи се пазари в Азия.

За съжаление, ако горните прогнози са верни, тези темпове на преминаване към използването на възобновяеми енергийни източници няма да са достатъчни, за да се ограничи глобалното затопляне в рамките на максимум 2 градуса по Целзий, което беше обсъждано на провелата се Климатична конференция в Париж през 2015 г.

Да се надяваме, че докладът е бил твърде резервиран в прогнозите си. В противен случай децата ни и поколенията след тях ще наследят една „повредена“ от безотговорно отношение планета…


Източник: http://www.bloomberg.com/

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори