Нова находка хвърля светлина върху произхода на зъбите


В научните среди има две теории за произхода на зъбите — отвън-навътре или отвътре-навън. Но скорошно откритие предлага солидна подкрепа в полза на първата теория.

Подкрепата на теорията „отвън-навътре“ идва от изследването на вкаменелости на древна риба от вида Ischyrhiza mira, живяла в Северна Америка преди около 65 до 100 милиона години.

Характерна особеност на рибата са били шиповидните образувания, разположени около муцуната ѝ — характеристика, притежавана и от някои съществуващи днес видове акули и сродни риби, като рибата трион. Смята се, че тези шипове са се получили от модифицирани версии на люспите, покриващи останалата част от тялото. При по-задълбочено проучване най-горния слой на тези шипове обаче, учените с изненада са открили, че той е много по-сложен от очакваното.

Проучванията показват, че структурата на този слой в голяма степен съвпада с тази на зъбите на съвременните акули.

Въпреки че е възможно тези люспeсти образувания и зъбите независимо да са получили в голяма степен еднаква структура, то много по-логично е едното да е дошло след другото — с други думи, хипотезата за това откъде са се появили зъбите, е „отвън-навътре“. Тъй като се откриват все повече прилики между двете, изглежда все по-вероятно зъбите в устата ни всъщност да са еволюирали рибни люспи.


Източник: Cook, T.D., Prothero, J., Brudy, M. & Magraw, J.A. (2022) Complex enameloid microstructure of †Ischyrhiza mira rostral denticles. Journal of Anatomy, 241, 616– 627. https://doi.org/10.1111/joa.13676

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори