За първи път учени откриха вкаменен мозък от динозавър и неговата сложност и изненадващо голяма


Когато си мислим за динозаврите, обикновено ни правят впечатление огромните им размери или страховития им външен вид. Но по отношение на интелигентността им сякаш има негласно схващане, че тя не е била особено висока. Уникална нова находка обаче хвърля сериозно съмнение върху това.

Британски палеонтолози откриха части от вкаменен мозък на динозавър близо в района на Бексхил, Англия. Находката съдържа мозъчна тъкан от вид растителнояден динозавър, живял преди около 133 милиона години, близък до игуанодона.

s7zn4x8z-1386651464

 

Уникалното при тази находка е, че за първи път учените са способни да видят част от структурата на мозъка на тези отдавна изчезнали гиганти. Те ся а изследвали с мощен сканиращ електронен микроскоп, което им е позволило да я разучат в подробности.

Учените са разгледали външната обвивка на мозъка, както и фини кръвоносни съдове. Запазени са и следи от по-дълбоко разположени тъкани, част от мозъчната кора, съдържаща неврони.

dino_brain2

Сканирането показва, че мозъкът на динозавъра не е бил малък и заобиколен от масивна плътна обвивка, както е например при съвременните влечуги и крокодили, а по-скоро е доста близък до този при птиците – относително голям и с тънка защитна обвивка от едва милиметър.

Доколкото големината на мозъка е известен фактор за интелигентността на даден вид, находката подсказва, че вероятно голямото създание, обитаващо древните блата, е било доста по-умно от допусканото досега.

След като вече веднъж са установили, че е подобни фини тъкани като мозъка да се вкаменят, учените ще търсят и други подобни находки, които да ни помогнат да научим повече за този, отдавна изгубен във времето свят.


Източник и снимки: theconversation.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори