За първи път откриха органична материя и вода на повърхността на астероид


През 2010 г. Японската агенция за аерокосмически изследвания постигна успех с мисията Hayabusa, в рамките на която за първи път космически апарат успя да вземе проба от повърхността на астероид и да я върне на Земята. И 11 години по-късно зрънцето от един малък чужд свят предложи неочаквана изненада на учените – оказа се, че то съдържа органична материя и вода!

Астероидът Итокава, от който е взета пробата, е с големина приблизително колкото футболно игрище. И въпреки сравнително малките си размери, той изглежда е успял да се сдобие с необходимите съставки за „рецептата за живот“.

Според учените Итокава постоянно е еволюирал през милиардите години на съществуването си, постепенно събирайки вода и органични материали от външни източници. Астероидът е преминавал през различни екстремни условия (например сблъсъци с други тела), водещи до обезводняване и раздробяване на части от него. Въпреки това, с течение на времето той е успявал отново да възстанови целостта си, както и водата, и органичните материали, които са търпели химическа еволюция и са станали неделима част от него.

Първото по рода си подобно откритие е вълнуващо за учените, защото е прозорец към собственото ни минало. Астероиди, достатъчно богати на вода и органични материали, може да са средството, доставило необходимите съставки, спомогнали за възникването на живота тук.


Източник: Organic matter and water from asteroid Itokawa. / Chan, Queenie Hoi Shan; Stephant, Alice; Franchi, Ian A.; Zhao, X; Brunetto, R; Kebukawa, Yoko; Noguchi, T; Johnson, D; Price, M C; Harriss, K H; Zolensky, Michael E.; Grady, M M. In: Scientific Reports, Vol. 11, 5125, 04.03.2021, p. 1-12.

Снимка: JAXA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори