За първи път: откриха газови молекули в комета, идваща отвъд Слънчевата система


Международен екип от астрономи съобщи за историческо откритие – засичането на газови молекули в комета, която се е озовала в Слънчевата система, но произхода ѝ е от междузвездното пространство

Кометата, наречена 2I/Borisov, по името на любителя-астроном, който я откри в края на август т. г., е едва втория известен ни обект, който ни посещава, но идва далеч отвъд Слънчевата система. Първият беше астероида 1I/’Oumuamua, открит преди около 2 години. Той обаче нямаше  атмосфера от прахови частици и опашка.

За да открият съдържанието на газови молекули, учените са използвали спектографски метод за наблюдение. При него се наблюдава какво количество светлина се излъчва от наблюдавания обект, като функция на дължината на вълната или с други думи – цвят. Всяко вещество има уникален спектрографски отпечатък. В конкретният случай това се оказва циан – безцветен силноотровен газ, с подобен на бадем мирис, съставен от свързани помежду си молекули въглерод и азот.

Подобен газ е относително често срещан в кометите от Слънчевата система, така че откриването му не е изненадващо. Полученото знание обаче е важно, защото познавайки състава на чуждозвездния гост, учените могат да го сравнят с този на кометите от Слънчевата система и така да научат повече за космоса.


Източник: arxiv.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори