За първи път генна терапия реално подмлади човек!


Американка стана по-млада, след като премина експериментална генна терапия.

Elizabeth Parrish, главен изпълнителен директор на компанията Bioviva USA Inc., стана първото човешко същество, което успешно бе подмладено, след като експериментални генни терапии удължиха обратно скъсените ѝ теломери до състояние от преди 20 години!

parish

Теломерите са като защитно покритие на хромозомите – нишките на ДНК. Те имат определена дължина, която с всяко делене на клетката се намалява безвъзвратно. С времето идва момент, в който теломерите изтъняват критично. Когато този момент настъпи, клетката престава да се дели и след това умира – идва старостта.

44-годишната жена започна лечението си през септември 2015 с експериментални продукти на собствената си компания. Тя премина 2 генни терапии – за противодействие на идващата с възрастта загуба на мускулна маса и за предотвратяване изчерпването на стволовите клетки, водещо до различни заболявания в процеса на остаряване.

Подобни експерименти досега бяха провеждани само върху опитни животни и понякога върху култури от човешки клетки, но никога върху човек.

Специализирана клинична лаборатория в Хюстън е сравнила данните на Parrish от преди започване на терапията с тези от месец март тази година. Данните са показали, че вместо скъсяване, те всъщност са възстановили част от дължината си до състояние, в което са били 20 години по-рано!

Със сигурност предстоят още проверки на данните, както и по-нататъшно усъвършенстване на терапиите, но едно е ясно – все по-близо идваме до ден, в който старостта може да се окаже поредното заболяване, срещу което има надежден лек!

Източник: http://bioviva-science.com/2016/04/21/first-gene-therapy-successful-against-human-aging/

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори