Започна изграждането на най-големия реактор за термоядрен синтез


14 години след началото на проекта, във Франция започна изграждането на най-големия реактор за термоядрен синтез в света.

Проектът, известен под името ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor, международен експериментален термоядрен реактор), води началото си от 2006 г. В него участват 35 страни, сред които 27 от ЕС, Индия, Китай, Русия, САЩ, Южна Корея и Япония. Целта му е да докаже, че термоядреният синтез може да бъде използван в ролята на безопасен и икономически издържан енергиен източник.

Ядреният синтез е „двигателя“, който поддържа звездите. При него по-леки атомни ядра се сливат в по-тежко, който процес е съпроводен с отделянето на енергия. Именно този процес ще се пресъздава в контролирана среда чрез използването на бъдещия термоядрен реактор.

През следващите няколко години невероятно сложната машина  трябва да бъде завършена, като плановете са първите експерименти с нея да бъдат извършени в края на 2025 г.

Ако експериментът е успешен, отражението му върху света ще е революционно. Освен огромните количества енергия, които потенциално могат да бъдат добивани, термоядрения синтез е и безкрайно по-безопасен от атомните електроцентрали, тъй като при него физически не е възможно да се случи инцидент, при който да има отделяне на радиация. Освен това необходимите за него съставки в ролята на гориво и помощни вещества, се  намират в солените води и са достатъчни, за да покрият нуждите на Земята за милиони години напред.

През годините от обявяването си ITER неколкократно надхвърли началния си бюджет и понастоящем той е около 20 милиарда евро.


Снимка: Clement Mahoudeau/AFP

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори